Nálunk a palacsinta általában egyet jelent az igazán kényeztető édes finomsággal. Azonban most mégis egy sós főétel köreteként kínálom fel számotokra.

Rengeteget kísérleteztem, mire rátaláltam a legtökéletesebb palacsinta alapreceptre. Ezt a kiváló receptet, a mindenki által jól ismert Lajos Mari osztotta meg a nagyérdeművel.

 Akkor lássuk:

Hozzávalók: (12 palacsintához):

200 g finomliszt
1 csipet só
2 tojás
2 dl tej
2 dl buborékos víz
2 ek. olaj

“A lisztet és a sót keverőtálba szórjuk. A tojásokat egyenként felütjük, tálkába csúsztatjuk, hozzáöntjük a tejet, elkeverjük, majd apránként, több részletben, kézi vagy elektromos habverővel a liszthez adjuk, és simára-csomómentesre eldolgozzuk. Ezután több részletben hozzákeverünk 2 dl buborékos ásványvizet vagy szódavizet, letakarjuk, és legalább fél órát (a hűtőszekrényben akár egy egész éjszakán át) pihentetjük.
Egy közepes, 20-22 cm átmérőjű serpenyőt (még a teflonbevonatút is) az első palacsinta sütése előtt vékonyan kikenünk olajjal. A többi zsiradékot a palacsintatésztába keverjük, ha sűrűnek találjuk, még egy kevés buborékos ásványvizet/szódavizet adunk hozzá – a hígabb tésztából vékonyabb, a sűrűből vastagabb palacsinták süthetők. Én a vékony tésztát szeretem!
A serpenyőt felforrósítjuk, beleöntünk 1 kis merőkanál tésztát, és ügyelve arra, hogy egyenletesen kitöltse a serpenyő alját, körbeforgatjuk benne. Élénk tűzön kb. 1 percig sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük (ez már csak ½ perc).”

Hozzávalók a “töltelékhez”:

3-4 szál újhagyma
2 ek. olaj
1 közepes csirkemell
1 doboz kukorica
2 dl főzőtejszín
Ízlés szerint só, bors
Füstölt sajt

A húst alaposan megtisztítom, megmosom és felkockázom. A hagymát karikákra vágom (szeretek mindenből frisset és szezonálisat használni). Természetesen az újhagyma helyett lehet vöröshagymát, vagy akár lila hagymát választani. A recepteknek csupán a képzelet szabhat határt. Az olajon megpárolom a hagymát, majd hozzáadom a felkockázott csirkemellet. Sózom, borsozom, és 15-20 perc alatt puhára sütöm. Ekkor ráöntöm a kukoricát (a levére nincs szükségünk), alaposan összekeverem, végül a tejszínnel megkoronázom az egészet. Megvárom, míg a tejszín kellemesen sűrű állagúvá varázsolja a ragumat, és forrón a palacsintákba töltve kínálom. Az ételt füstölt sajttal gazdagítva tálalom.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAHiszek abban, hogy egészségeset, jót és finomat csak jó minőségű alapanyagokból lehet készíteni.

Szerintünk nagyon finom. :) Jó étvágyat kívánok hozzá!