Bevallom, nagyon szeretem nézni ahogy Jamie Oliver főz, mégis kétkedve figyelem a 15 perces ételeit mivel szerintem abban több a varázslat, mint a főzés. :) Szeretném megosztani veletek az én 15 perces vacsorámat, mely talán valóban hozható ennyi idő alatt. Ez nem más, mint a citromos-ricottás tészta, mely annak okán is különleges, hogy a sok markáns és karakteres íz ellenére is rendkívüli összhang kerekedik a tálalás végére.

Hozzávalók:

125g Szarvasi Ricotta (fél doboz)
75g tejföl 2,8% (fél doboz)
300g teljes kiőrlésű penne
50g ementáli sajt (elhagyható)
Frissen facsart citromlé
2 gerezd fokhagyma
Só, bors ízlés szerint
Kevés olaj

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMialatt a tészta megfő, addigra a “mártást” is el tudjuk készíteni. Először is feltesszük a tésztavizet forrni (ami elég sós, és kevés olajat igényel, hogy ne ragadjon össze a tészta főlés közben). A forrásban lévő bő vízbe beleöntjük a tésztát és a főlésidőnek megfelelő ideig rotyogtatjuk (néha alaposan megkeverjük, hogy a lábas aljára se ragadjon oda).

Fogunk egy hőálló üvegtálat, és elkészítjük benne a tészta ízes pakolását. :) A ricottát és a tejfölt alaposan összedolgozzuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és fokhagymanyomón átnyomva hozzáadjuk a hagymát. Ami az egész ételt fantasztikusan frissé varázsolja az nem más, mint a citromlé. A citromot alaposan megmossuk, félbevágjuk és ízlés szerint facsarunk az elegyünkbe. Ajánlatos kis mennyiséggel kezdeni és kóstolgatni, hiszen mindenki ízlése más és más. Szerintem akkor jó ha kellemesen pikáns, és nem csap át savanyúvá. Végül belereszeljük a sajtot, mely a forró tésztától lágyan elolvad. Bevallom, ezt a tésztát nem a szépsége miatt szeretjük. :) Viszont sok előnye van: finom, tápláló és gyors vacsora. Mikor a tésztánk megpuhult nincs más dolgunk, mint leszűrni és forrón ráönteni a keverékre. Alaposan összekeverjük és mosolyogva tálaljuk. Jó étvágyat!

Ami még szintén nagyszerű ebben a vacsorában, hogy akár a másnapi reggelinket is gyorsan össze lehet állítani. A megmaradt ricottát és tejfölt a kőrözötthöz hasonlóan összekeverjük sóval, borssal, pirospaprikával karikázunk bele pár szál újhagymát és már el is készült. Amennyiben hűtőben pihentetjük pár órát még finomabb. :)