A gyorsaság itt az egyszerűségben rejlik. Vannak olyan napok, amikor nem igazán jut időnk a főzésre, vagy egyszerűen nincs kedvünk órákat tölteni a konyhában. Azonban az egyszerűség nálunk nem egyenlő az egészségtelen “műkajával”.  Most a számomra kedves – hús nélküli – gombapaprikást szeretném megosztani veletek, ahogy én szeretem.

Ehhez a finomsághoz a rizst szeretem a legjobban, így azzal kezdem, hiszen mialatt megpárolódik, a gomba is elkészül. Bevallom, nagyon sok időbe telt mire megpróbálkoztam a rizsfőzéssel, és szintén sok időbe mire olyan lett, amilyenre mindig is vágytam. :)

Akkor lássuk:

A rizs lényege a 2:1 arány és a kiváló minőségű főzőedény. Én bögrével (2.5dl) mérem, így sokkal egyszerűbb. Kevés olajon megpirítom a bögrényi rizst (4-5 perc alatt), majd felöntöm 2 bögre vízzel (arra figyeljünk, hogy ha forróvízzel szeretnénk felönteni – én hideggel szoktam – nehogy megégessük magunkat a felcsapó gőzben). Megsózom, és beledobok egy közepes fej vöröshagymát (szerintem ez adja meg igazán a finom ízét), majd fedő alatt addig főzöm, míg az összes vizet felveszi. Ilyenkor lezárom, és 20-25 percig tovább párolom fedő és konyharuha alatt.

A gombapaprikást még egyszerűbb elkészíteni. :)

Hozzávalók:

1/2 kg csiperke gomba
1 nagy fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 kisebb paprika
1 doboz tejföl 2,8%
Csipet só, bors, pirospaprika
Olaj

A vöröshagymát meghámozzuk, és apró kockára vágjuk.  A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és szintén apróra vágjuk. Kevés olajat hevítünk, és üvegesre pároljuk rajt a vöröshagymát, mikor jónak találjuk lehúzzuk a tűzről, és rádobjuk a pirospaprikát (elkeverjük és felöntjük egy kevéske vízzel), ezután visszatesszük a tűzre, és hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket. Az elegyet pár percig pároljuk (megvárjuk, míg zsírjára visszasül), majd jöhet a főszereplőnk, a gomba. Elkeverjük, és fedő alatt puhára pároljuk, közben sózzuk és borsozzuk. Végezetül hozzáöntjük a tejfölt, mely krémessé és ellenállhatatlanná varázsolja a 30 perc alatt elkészült vacsoránkat. Amennyiben a gomba túl sok levet engedett, a tejfölbe lehet egy kis lisztet keverni, ezáltal nemcsak ízesít, hanem sűrít is.

gomba

Jó étvágyat kívánok mindenkinek, legyen benne örömötök.