Azt hiszem, erre az édességre kimondottan igaz, hogy ahány ház annyi szokás. Népszerűségéből kifolyólag rengeteg verziója létezik. Sokféle Tiramisut ettünk már: voltak jók és kevésbé ízletesek, de igazán kiválónak ezt az egyet találtuk, így gyorsan el is kértük a receptet. :) Természetesen mint minden esetben, itt is a saját ízlés és az anyagi keretek a mérvadóak. Először elkészítettem a kapott leírás alapján, viszont Nekünk az nagyon édes volt, és én nem szerettem annyira konyakkal. TI már az én szájízemre :) alakított, tökéletesített receptet olvashatjátok. A kezdő háziasszonyok körében is kedvelt édesség, hiszen sütés nélkül, viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, varázslatos ízvilágú desszert. Bevallom, én sem vesződök a piskóta sütéssel, mikor kiváló minőségű babapiskótát lehet vásárolni. A másik érvem, hogy így az állaga is könnyedebb, ezáltal a kész süteményünk sem lesz tömény. :) …és akinek még ezek az érvek sem elegendőek: előre elkészíthető, így ideális vendégváró desszert.

Hozzávalók a krémhez:
5 közepes tojás (jól megmosva)tiramisu
3 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál kristálycukor
1 rúd vanília, vagy még 1 csomag vaníliás cukor
50 dkg mascarpone
1-2 evőkanál rum

Hozzávalók az áztatáshoz:
2 csomag babapiskóta (2x200g)
4 dl erős feketekávé (lehűtve)
2-3 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint)
1 evőkanál rum

Elkészítés: a jó minőségű, friss, jól megmosott tojásokat szétválasztom. A sárgáját a kristálycukorral, a vaníliás cukrokkal és a vaníliával fehéredésig (habosra) keverjük. Amikor nincs itthon vaníliarúd, akkor Bourbon vaníliás cukrot használok. Amikor a cukorral szépen egybeolvadt a tojássárgája, hozzáadom a rumot és a mascarponét, és még pár percig keverem, habosítom. A tojásfehérjét (amit visszatettem a hűtőbe) csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a mascarponés krémbe. A titkok, hogy minden hideg legyen.
Amikor elkészültünk a krémmel, kezdhetjük a piskóták fürdetését. Vigyázzunk, mert hamar megszívja magát, nehogy szétessen az alapunk. Akár üvegtálba, akár tepsibe kezdődhet a rétegezés. Alulra egy sor kávéba mártott babapiskóta (egy csomag) rá a krém fele, majd ismét piskóta (a második csomag) végül a krém második felét ráöntöm és szépen eligazgatom, hogy minden résbe és sarokba is eljusson ez a csodás krém. A desszert igazi pikantériáját a tetejére (bőségesen) szórt natúr holland kakaó adja. Mehet is pihenni a hűtőbe legalább 4 órára, de még finomabb, ha van egy egész éjszakája a tökéletes ízharmónia elnyerésére. Minél jobb minőségű és friss alapanyagokkal dolgozunk, annál finomabb lesz ez a méltán világhírű édesség.