Azt hiszem, erre az édességre kimondottan igaz, hogy ahány ház annyi szokás. Népszerűségéből kifolyólag rengeteg verziója létezik. Sokféle Tiramisut ettünk már: voltak jók és kevésbé ízletesek, de igazán kiválónak ezt az egyet találtuk, így gyorsan el is kértük a receptet. :) Természetesen mint minden esetben, itt is a saját ízlés és az anyagi keretek a mérvadóak. Először elkészítettem a kapott leírás alapján, viszont Nekünk az nagyon édes volt, és én nem szerettem annyira konyakkal. TI már az én szájízemre :) alakított, tökéletesített receptet olvashatjátok. A kezdő háziasszonyok körében is kedvelt édesség, hiszen sütés nélkül, viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, varázslatos ízvilágú desszert. Bevallom, én sem vesződök a piskóta sütéssel, mikor kiváló minőségű babapiskótát lehet vásárolni. A másik érvem, hogy így az állaga is könnyedebb, ezáltal a kész süteményünk sem lesz tömény. :) …és akinek még ezek az érvek sem elegendőek: előre elkészíthető, így ideális vendégváró desszert.

Hozzávalók a krémhez:
5 közepes tojás (jól megmosva)tiramisu
3 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál kristálycukor
1 rúd vanília, vagy még 1 csomag vaníliás cukor
50 dkg mascarpone
1-2 evőkanál rum

Hozzávalók az áztatáshoz:
2 csomag babapiskóta (2x200g)
4 dl erős feketekávé (lehűtve)
2-3 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint)
1 evőkanál rum

Elkészítés: a jó minőségű, friss, jól megmosott tojásokat szétválasztom. A sárgáját a kristálycukorral, a vaníliás cukrokkal és a vaníliával fehéredésig (habosra) keverjük. Amikor nincs itthon vaníliarúd, akkor Bourbon vaníliás cukrot használok. Amikor a cukorral szépen egybeolvadt a tojássárgája, hozzáadom a rumot és a mascarponét, és még pár percig keverem, habosítom. A tojásfehérjét (amit visszatettem a hűtőbe) csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a mascarponés krémbe. A titkok, hogy minden hideg legyen.
Amikor elkészültünk a krémmel, kezdhetjük a piskóták fürdetését. Vigyázzunk, mert hamar megszívja magát, nehogy szétessen az alapunk. Akár üvegtálba, akár tepsibe kezdődhet a rétegezés. Alulra egy sor kávéba mártott babapiskóta (egy csomag) rá a krém fele, majd ismét piskóta (a második csomag) végül a krém második felét ráöntöm és szépen eligazgatom, hogy minden résbe és sarokba is eljusson ez a csodás krém. A desszert igazi pikantériáját a tetejére (bőségesen) szórt natúr holland kakaó adja. Mehet is pihenni a hűtőbe legalább 4 órára, de még finomabb, ha van egy egész éjszakája a tökéletes ízharmónia elnyerésére. Minél jobb minőségű és friss alapanyagokkal dolgozunk, annál finomabb lesz ez a méltán világhírű édesség.

Hozzávalók:

300g bio zabpehely
200g aszalt szilva
100g natúr szeletelt mandula
3-4 ek. natúr napraforgó

Fogjunk egy nagy keverőtálat és öntsük bele a zabpelyhet, a mandulát és a napraforgót. Az aszalt szilvát kockázzuk fel és öntsük a tálunkba, majd alaposan keverjük össze a müzlinket. Az elkészült finomságot egy jól záródó üvegbe, vagy műanyag dobozba öntjük, és száraz hűvös helyen tároljuk.
Fogyaszthatjuk frissen facsart narancslével, vagy tejjel. Gazdagíthatjuk kockára vágott, vagy lereszelt gyümölcsökkel és mézzel. Egy adag 5-6 dkg. Laktató, rost dús, nagyon finom és talán a legfontosabb, hogy cukor mentes.
Természetesen ennél az ételnél is variációk tárháza tárul elénk, hiszen aki nem szereti az aszalt szilvát az választhat helyette sárgabarackot, fügét, vagy datolyát. A mandula helyett szintén lehet diót, vagy mogyorót használni. Lehetőleg jó minőségű, natúr termékeket használjunk! A napraforgó mellett rakhatunk 1-1 ek. tökmagot, vagy lenmagot is a keverékünkbe egy biztos, elrontani nem lehet. :) Válogasson mindenki a kedve, és ízlése szerint. Az én szívemnek – és gyomromnak – ez a legkedvesebb összeállítás. Jó étvágyat kívánok hozzá! Induljon jól a napotok.

Bevallom, nagyon szeretem nézni ahogy Jamie Oliver főz, mégis kétkedve figyelem a 15 perces ételeit mivel szerintem abban több a varázslat, mint a főzés. :) Szeretném megosztani veletek az én 15 perces vacsorámat, mely talán valóban hozható ennyi idő alatt. Ez nem más, mint a citromos-ricottás tészta, mely annak okán is különleges, hogy a sok markáns és karakteres íz ellenére is rendkívüli összhang kerekedik a tálalás végére.

Hozzávalók:

125g Szarvasi Ricotta (fél doboz)
75g tejföl 2,8% (fél doboz)
300g teljes kiőrlésű penne
50g ementáli sajt (elhagyható)
Frissen facsart citromlé
2 gerezd fokhagyma
Só, bors ízlés szerint
Kevés olaj

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMialatt a tészta megfő, addigra a “mártást” is el tudjuk készíteni. Először is feltesszük a tésztavizet forrni (ami elég sós, és kevés olajat igényel, hogy ne ragadjon össze a tészta főlés közben). A forrásban lévő bő vízbe beleöntjük a tésztát és a főlésidőnek megfelelő ideig rotyogtatjuk (néha alaposan megkeverjük, hogy a lábas aljára se ragadjon oda).

Fogunk egy hőálló üvegtálat, és elkészítjük benne a tészta ízes pakolását. :) A ricottát és a tejfölt alaposan összedolgozzuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és fokhagymanyomón átnyomva hozzáadjuk a hagymát. Ami az egész ételt fantasztikusan frissé varázsolja az nem más, mint a citromlé. A citromot alaposan megmossuk, félbevágjuk és ízlés szerint facsarunk az elegyünkbe. Ajánlatos kis mennyiséggel kezdeni és kóstolgatni, hiszen mindenki ízlése más és más. Szerintem akkor jó ha kellemesen pikáns, és nem csap át savanyúvá. Végül belereszeljük a sajtot, mely a forró tésztától lágyan elolvad. Bevallom, ezt a tésztát nem a szépsége miatt szeretjük. :) Viszont sok előnye van: finom, tápláló és gyors vacsora. Mikor a tésztánk megpuhult nincs más dolgunk, mint leszűrni és forrón ráönteni a keverékre. Alaposan összekeverjük és mosolyogva tálaljuk. Jó étvágyat!

Ami még szintén nagyszerű ebben a vacsorában, hogy akár a másnapi reggelinket is gyorsan össze lehet állítani. A megmaradt ricottát és tejfölt a kőrözötthöz hasonlóan összekeverjük sóval, borssal, pirospaprikával karikázunk bele pár szál újhagymát és már el is készült. Amennyiben hűtőben pihentetjük pár órát még finomabb. :)

A gyorsaság itt az egyszerűségben rejlik. Vannak olyan napok, amikor nem igazán jut időnk a főzésre, vagy egyszerűen nincs kedvünk órákat tölteni a konyhában. Azonban az egyszerűség nálunk nem egyenlő az egészségtelen “műkajával”.  Most a számomra kedves – hús nélküli – gombapaprikást szeretném megosztani veletek, ahogy én szeretem.

Ehhez a finomsághoz a rizst szeretem a legjobban, így azzal kezdem, hiszen mialatt megpárolódik, a gomba is elkészül. Bevallom, nagyon sok időbe telt mire megpróbálkoztam a rizsfőzéssel, és szintén sok időbe mire olyan lett, amilyenre mindig is vágytam. :)

Akkor lássuk:

A rizs lényege a 2:1 arány és a kiváló minőségű főzőedény. Én bögrével (2.5dl) mérem, így sokkal egyszerűbb. Kevés olajon megpirítom a bögrényi rizst (4-5 perc alatt), majd felöntöm 2 bögre vízzel (arra figyeljünk, hogy ha forróvízzel szeretnénk felönteni – én hideggel szoktam – nehogy megégessük magunkat a felcsapó gőzben). Megsózom, és beledobok egy közepes fej vöröshagymát (szerintem ez adja meg igazán a finom ízét), majd fedő alatt addig főzöm, míg az összes vizet felveszi. Ilyenkor lezárom, és 20-25 percig tovább párolom fedő és konyharuha alatt.

A gombapaprikást még egyszerűbb elkészíteni. :)

Hozzávalók:

1/2 kg csiperke gomba
1 nagy fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 kisebb paprika
1 doboz tejföl 2,8%
Csipet só, bors, pirospaprika
Olaj

A vöröshagymát meghámozzuk, és apró kockára vágjuk.  A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és szintén apróra vágjuk. Kevés olajat hevítünk, és üvegesre pároljuk rajt a vöröshagymát, mikor jónak találjuk lehúzzuk a tűzről, és rádobjuk a pirospaprikát (elkeverjük és felöntjük egy kevéske vízzel), ezután visszatesszük a tűzre, és hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket. Az elegyet pár percig pároljuk (megvárjuk, míg zsírjára visszasül), majd jöhet a főszereplőnk, a gomba. Elkeverjük, és fedő alatt puhára pároljuk, közben sózzuk és borsozzuk. Végezetül hozzáöntjük a tejfölt, mely krémessé és ellenállhatatlanná varázsolja a 30 perc alatt elkészült vacsoránkat. Amennyiben a gomba túl sok levet engedett, a tejfölbe lehet egy kis lisztet keverni, ezáltal nemcsak ízesít, hanem sűrít is.

gomba

Jó étvágyat kívánok mindenkinek, legyen benne örömötök.

Nálunk a palacsinta általában egyet jelent az igazán kényeztető édes finomsággal. Azonban most mégis egy sós főétel köreteként kínálom fel számotokra.

Rengeteget kísérleteztem, mire rátaláltam a legtökéletesebb palacsinta alapreceptre. Ezt a kiváló receptet, a mindenki által jól ismert Lajos Mari osztotta meg a nagyérdeművel.

 Akkor lássuk:

Hozzávalók: (12 palacsintához):

200 g finomliszt
1 csipet só
2 tojás
2 dl tej
2 dl buborékos víz
2 ek. olaj

“A lisztet és a sót keverőtálba szórjuk. A tojásokat egyenként felütjük, tálkába csúsztatjuk, hozzáöntjük a tejet, elkeverjük, majd apránként, több részletben, kézi vagy elektromos habverővel a liszthez adjuk, és simára-csomómentesre eldolgozzuk. Ezután több részletben hozzákeverünk 2 dl buborékos ásványvizet vagy szódavizet, letakarjuk, és legalább fél órát (a hűtőszekrényben akár egy egész éjszakán át) pihentetjük.
Egy közepes, 20-22 cm átmérőjű serpenyőt (még a teflonbevonatút is) az első palacsinta sütése előtt vékonyan kikenünk olajjal. A többi zsiradékot a palacsintatésztába keverjük, ha sűrűnek találjuk, még egy kevés buborékos ásványvizet/szódavizet adunk hozzá – a hígabb tésztából vékonyabb, a sűrűből vastagabb palacsinták süthetők. Én a vékony tésztát szeretem!
A serpenyőt felforrósítjuk, beleöntünk 1 kis merőkanál tésztát, és ügyelve arra, hogy egyenletesen kitöltse a serpenyő alját, körbeforgatjuk benne. Élénk tűzön kb. 1 percig sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük (ez már csak ½ perc).”

Hozzávalók a “töltelékhez”:

3-4 szál újhagyma
2 ek. olaj
1 közepes csirkemell
1 doboz kukorica
2 dl főzőtejszín
Ízlés szerint só, bors
Füstölt sajt

A húst alaposan megtisztítom, megmosom és felkockázom. A hagymát karikákra vágom (szeretek mindenből frisset és szezonálisat használni). Természetesen az újhagyma helyett lehet vöröshagymát, vagy akár lila hagymát választani. A recepteknek csupán a képzelet szabhat határt. Az olajon megpárolom a hagymát, majd hozzáadom a felkockázott csirkemellet. Sózom, borsozom, és 15-20 perc alatt puhára sütöm. Ekkor ráöntöm a kukoricát (a levére nincs szükségünk), alaposan összekeverem, végül a tejszínnel megkoronázom az egészet. Megvárom, míg a tejszín kellemesen sűrű állagúvá varázsolja a ragumat, és forrón a palacsintákba töltve kínálom. Az ételt füstölt sajttal gazdagítva tálalom.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAHiszek abban, hogy egészségeset, jót és finomat csak jó minőségű alapanyagokból lehet készíteni.

Szerintünk nagyon finom. :) Jó étvágyat kívánok hozzá!